Општините потпишаа Декларација за активна заштита на животната средина и ублажување на климатските промениГрадоначалниците од општините во Република Северна Македонија, денеска потпишаа Декларација за активна заштита на животната средина и ублажување на климатските промени, потврдувајќи ја посветеноста за остварување на целите за одржлив урбан развој, заштита на животната средина и подобрување на квалитетот на животот за сегашните и идните генерации.Настанот на тема „Локален пристап кон активна заштита на животната средина и ублажување на климатските промени“ го отвори министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова која истакна дека е задоволна што свесноста на општините за животната средина се зголемува, што може да се заклучи по бројот на присутните градоначалници на настанот.

- Со потпишување на оваа Декларација за зелена агенда 2020 година, централната и локалната управа преземаат обврска на национално и на локално ниво за остварување на заложбите од документот, додека спроведувањето во голема мера е на локално ниво. Поради тоа, неопходно е и општините целосно да учествуваат во спроведување на  обврските и должностите и да преземаат мерки во согласност со Зелената Агенда – истакна министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова.

Притоа, таа изрази уверување дека ќе продолжи реализирањето на активности во кои заеднички ќе бидат вклучени централната и локалната власт.


- Тоа, пред се, е поради потребата од зајакнување на административните капацитети на локалната самоуправа и подобрување во спроведувањето на законодавството од областа на животната средина, а од причина што за локалната самоуправа и понатаму останува предизвик соочувањето со уште поголем број на активности што треба да се преземат во однос на зачувување на животната средина на локално ниво – додаде министерката.

На настанот беа презентирани и обврските на општините од Зелена агенда за Западен Балкан преку приказ за активности и можности за финансирање на локално ниво, како и можностите на општините за подготовка на планови за одржлива енергија и клима.

Настанот се организира во склоп на проектот ,,Граѓанските Организации во акција за климатските промени” спроведуван од Еко-свест, Македонско Здружение на Млади Правници (МЗМП) и Организацијата за поврзување на природни вредности и луѓе – ЦНВП, и е финансиски поддржан од владата на Шведска, во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање – Сектор за соработка со локална самоуправа и управни и надзорни работи.

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close