Ангеловска-Бежоска: Ги поставивме зелените финансии како стратешка целГувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска најавува дека од годинава централната банка ќе воспостави редовен систем на прибирање подетални податоци за зеленото финансирање, а ќе се спроведе и анкета која ќе даде одговор за свесноста на банките за ризиците од климатските промени врз нивното портфоли и за тоа дали планираат нови производи кои спаѓаат во зелени финансии.

Во интервју за „Марили", гувернерката посочува дека климатските промени веќе имаат видливи ефекти врз глобалната економија, а со тоа и врз финансискиот сектор и дека е неопходно носителите на политиките да му посветат поголемо внимание на ова прашање.

– Народната банка ги постави зелените финансии како стратегиска цел и работи на осмислување монетарни мерки за нивно поттикнување. Се размислува и за формирање „зелено" портфолио на хартиите од вредност во девизните резерви, а се планираат и насоки за банките за зелено финансирање и стрес-тестирање на банките на отпорноста на климатските промени, вели Ангеловска-Бежоска.

Целиот текст прочитајте го тука{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close