УНИЦЕФ: Само 34 отсто од националните климатски политики се посветени на правата на децата

Ова е резиме на она што го кажа Високиот советник на УНИЦЕФ за клима, енергија и животна средина, Гаутам Нарасимхан, во рамки на COP26


Ги испитавме национално утврдените придонеси - или NDCs - кои беа ажурирани пред COP26. Овие документи се доставени од земјите кои го потпишаа Парискиот договор и ги прикажуваат активностите што се обврзуваат да ги преземат за да ги исполнат неговите цели. Од 103-те државни планови, УНИЦЕФ смета дека само 35 од нив - или околу една третина - се однесуваат на правата на децата.

Според нашите колеги одСветската метеоролошка организација, се очекува 2021 да биде една од најтоплите години досега. И како што расте живата во термометрите, така се зголемува и притисокот врз владите да преземат акција за климатските промени на COP26. 

Досега имаше многу изјави од светските лидери во кои зборовите „деца“ и „млади луѓе“ се споменуваат повеќе пати. Но, додека лидерите зборуваат за влијанието на климатската криза врз децата, малку од нив ќе ги претворат овие зборови во дела кои предвид ги земаат децата и нивните права.

Повеќе

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close