На Младинскиот самит за климатски промени се усвои Младинска декларација за климатски промени

Со Младинска декларација за климатски промени се бара носителите на одлуки да преземат конкретни мерки за климатските промени и да се создадат повеќе можности и простор за младите да влијаат на одлуките поврзани со климатските промени.


СКОПЈЕ, 21 октомври 2021 – На Младинскиот самит за климатски промени што се одржа вчера во Скопје под водство на младите се усвои Младинска декларација за климатски промени со која се бара носителите на одлуки да преземат конкретни мерки за климатските промени и да се создадат повеќе можности и простор за младите да влијаат на одлуките поврзани со климатските промени.

Младинскиот климатски самит - иницијатива предводена од младите - беше поддржан од УНИЦЕФ заедно со италијанската, шведската и британската амбасада во Северна Македонија и се организира по глобалниот настан “Младите за климата – предводници на амбицијата“ што се одржа во Милано и пред 26-та Конференција на партиите на ОН за климатски промени (COP26) во Глазгов. , УНИЦЕФ заедно со италијанската, шведската и британската амбасада го поддржаа овој Самит за вклучување на младите во дијалог за климатска акција со националните претставници. Се надоврзува на иницијативата „Преосмисли ја иднината“ на Кабинетот на претседателот Пендаровски и УНИЦЕФ - иницијатива за младински консултации која им дава на децата а младите луѓе простор да се вклучат во дефинирање на посакуваната визија за својата иднина.

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close