Анализите покажуваат дека исчезнуваат 14 проценти од коралите во светот

Првиот извештај по 13 години ги покажува штетните ефекти од затоплувањето на океаните


Околу 14 проценти од коралите во светот исчезнале меѓу 2009 и 2018 година поради климатските промени

Околу 14 проценти од коралите во светот исчезнале меѓу 2009 и 2018 година поради климатските промени, прекумерниот риболов или загадувањето, соопшти Светската мониторинг мрежа на корални гребени (GCRMN).

Ова е прв таков извештај од 2008 година. При анализата се користеа податоци од речиси 2 милион набљудувања од 12.000 локации во 73 земји во период од 40 години (од 1978-2019г).


{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close