Недограден бедем против климатските промени

Само на еден човек од стоилјадната администрација климата му е примарна работа


Теодора Грнчаровска, државната советничка за климатски промени во Министерството за животна средина, е единствениот член на стоилјадниот јавен сектор, на која справувањето со климатските промени и е примарна работна обврска.

Во анализата за институционалните капацитети изработена во 2020 годинса, во која БИРН имаше увид, се вели дека во десетина клучни институции како министерствата за животна средина, земјоделство и шумарство, економија, финансии, транспорт и врски, управите за хидрометеоролошки работи и за цивилно воздухопловство, регулаторната комисија за енергетика и други, на проблематиката со климатските промени работат над 170 луѓе.

Во овој документ, степенот на посветеност на вработените во институциите кон прашањата за климата се обележува со т.н. климатски маркер. Со ознака 3 се бележат оние на кои тоа им е главна работа, со 2 тие на кои им е паралелна, но речиси на исто ниво со другите обврски, а со 1 оние на кои им е споредна задача.


„јас сум единствената тројка“, вели Теодора Грнчаровска за БИРН.


Грнчаровска има докторирано на темата за климатските промени и работи во оваа област долго време. Вели дека, иако домкументите покажуваат дека таа е единствената задолжена за климатските промени во земјава, тоа не е толку црно-бело.


Прочитајте повеке тука

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close