Обука за „Трансфер на знаење за развој на моделирање на екстремни климатски настани обезбедена на Македонската Управа за хидрометеоролошки работи“Авторот на сценаријата и извештајот за климатските екстреми во Република Северна Македонија, д-р Владимир Ѓурѓевиќ, вонреден професор по Метеорологија на Факултетот по Физика, во Белградскиот универзитет, одржаа дводневна обука за вработените на македонската Управа за хидрометеоролошки работи. Обуката се одржа онлајн на 6-ти и 9-ти октомври 2020 година, во рамките на пројектот Четврт национален план и Трет двогодишен извештај за климатски промени.

Обуката главно се фокусираше на идентификување на алатките и давателите на глобални податоци поврзани со животната средина; загадување на воздухот, море/води, земја, намалување на ризик од катастрофи, итни случаи, а особено за климата. Европските и глобалните даватели на податоци беа презентирани со главен фокус на Copernicus Climate Data Store, која е платформа од каде што може да се преземат проекциите за климата и сезонските прогнози. Овие податоци се добиваат од сателити и  системи за мерење базирани во земја, воздух и море, и се корисни за наоѓање податоци за климатски сценарија за одреден временски период засновани на одреден регион.


д-р Ѓурѓевиќ, ги презентираше начините за користење на оваа услуга за даватели на податоци и потребните софтверски пакети за преземање на климатските проекции и податоците за сезонска прогноза. Тој, исто така, особено се фокусираше на начините како се обработуваат податоците и да ги направат оперативни, како и на нивната визуелизација. Тој истакна дека еден од главните предизвици во текот на целиот процес е бројот на модели, т.е. кога бројни модели се множат, што резултира во голема величина на податоците и компликација во нивната обработка.


Оваа обука беше неопходна и корисна за вработените на нашата национална Управа за хидрометеоролошки работи, кои беа заинтересирани во овие алатки и даватели на податоци кои ќе им овозможат и ќе им помогнат во подготовка на извештаи, развој на анализи на екстремните климатски индекси и сезонски прогнози.

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close