Васка Мојсовска со моќна порака до сите жени за меѓународниот ден на жените од рурални срединиЗа првпат, Македонските зајакнати НДЦ ќе го вклучат земјоделскиот сектор, воведувајќи мерки што не само ќе ја поддржат адаптацијата туку исто така ќе вклучуваат активности за ублажување на климатските промени.

За првпат, Македонските зајакнати НДЦ ќе го вклучат земјоделскиот сектор, воведувајќи мерки што не само ќе ја поддржат адаптацијата туку исто така ќе вклучат и активности за ублажување на климатските промени.

Жените од руралните средини можат да играат голема улога во усвојувањето на земјоделски практики отпорни на климатските промени. Во земја каде само 5% од жените во рурални средини поседуваат земјиште, г-ѓа Васка Мојсовска ги крши сите стереотипи преку одгледување и управување со нејзините 70 хектари лозје. Мојсовска е пионер во воведување земјоделски практики отпорни на климата, но таа исто така е и лидер. Како претседател на Националната Федерација на Фармери, таа успешно лобираше во Владата за да се донесат препораки за вклучување на родовиот аспект во климатските промени. На прашањето што е потребно за да се зајакнат жените од руралните средини во Северна Македонија, таа рече дека “жените во нашата земја треба да имаат поголема самодоверба , најпрво треба да веруваат во себе и во тоа што сакаат да го сторат, да имаат поголема храброст кога носат одлуки за започнување на сопствен бизнис, и секако дека им треба и финансиска поддршка од банките. Верувајте во себе, образувајте се и бидете неуморни! ”Повеќе за тоа како македонската жена го трасира својот пат за справување со климатските промени можете да прочитате тука: https://klimatskipromeni.mk/article/318#/index/main 

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close