Време е за #КлиматскаАкција - Климата се менува, зошто не и ти?Започнува широката кампања „Климата се менува, зошто не и ти?“, ве повикуваме да преземете одлучна и конкретна #КлиматскаАкција, секој може да преземе чекор за справување со последиците од климатските промени

Под мотото „Климата се менува, зошто не и ти“, Програмата за развој на ОН (УНДП), Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) и Глобалниот фонд за животна средина (ГЕФ) ќе спроведат широка кампања за поттикнување на #КлиматскаАкција.

Времето на препознавање на промените во климата и осознавање на причините за тие промени веќе е поминато. Дојдено е времето на #КлиматскаАкција.

Повикувајќи се на резултатите од спроведената „Анкета за истражување на јавното мислење“ кои велат дека речиси половина од испитаниците не преземаат климатска акција затоа не знаат што би можеле да направат, ја креиравме оваа широка кампања. Наша главна цел е да понудиме конкретни примери и да ги инспирираме нашите сограѓани со мали промени на секојдневните навики и избори, дома, на работа, во училиштата или во општините каде што живеат и работат да придонесат кон намалување на негативните ефекти од климатските промени и кон постигнување на националните и глобалните климатски цели.

Се надеваме дека националната платформа  klimatskipromeni.mk на која можете да ги споделите своите акции, но во исто време и да прoчитате што другите преземаат ќе отвори процес на широка комуникација бидејќи прашањето на климатските промени за чие решение покрај силна политичка волја потреба е и здружена акција на сите нивоа, со вклучување на сите засегнати страни: владините институции, невладиниот сектор, бизнисот, медиумите, науката и граѓаните.

Ви повикуваме да се вклучите во промените бидејќи Климата се менува, зошто не и ти?

{{"article.trending"|translate}}

{{"article.lastestPosts"|translate}}

{{'article.tags'|translate}}

{{'newsletter'|translate}}

Subscribe to our newsletter for good news, sent out every month.

{{"successful.subscription"| translate}}

{{subscriber.subscriber.email}}

{{"thank.you.for.subscription"|translate}}

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close