Родителство и создавање одговорни навики

Родителство и создавање одговорни навикиКако мајка на две деца, чувствувам зголемена обрвска за тоа да поставам позитивен пример на своите деца и да ги советувам да се однесуваат одговорно.

Во улога на родител, се наоѓам во ситуација кога си ги преиспитувам постапките и при тоа размислувам како моите деца го перцепираат моето однесување и како тоа влијае врз нивното донесување на одлуки. И најчесто многу брзо потоа, ми се докажува дека го приметиле и тоа што сум мислела дека не го слушнале, или сум мислела дека во моментот не го разбрале, поставуваат прашања коишто за момент ќе те збунат и ќе те натераат и ти самиот да си преиспиташ одредени искази.

Оттука - јасна е нашата улога во процесот на подигнување на новите генерации да станат возрасни и одговорни граѓани. 

Во нашето семејство, покрај заложбите за зголемувањето на енергетската ефикасност во домот, особено внимание посветуваме и на навиките кои ги градиме, буквално и од оние најситните секојдневни како миењето заби и намалување на количините вода којашто се троши во процесот. Но пред се, дискутираме за причините и последиците, се трудиме заеднички да размислуваме за човековото влијание врз природата, животната средина и како нашето секојдневно однесување влијае врз климатските промени.

Новите генерации имаат пристап до информации што им овозможува да го држат светот на дланка, а така и многу брзо стануваат свесни за реалните случувања. Од друга страна, нивото на ентузијазам и желба да се биде дел од решенијата на затекнатите предизвици, е на ниво кое ние како родители или генерално како општество, имаме обврска да го поддржуваме и одржуваме во конструктивна насока. 

Климентина Блажевска

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close