ИЗЈАВА ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА КЛИМАТСКИТЕ АМБИЦИИ - Возбудливи вести од #COP24

Македонија станува првата Договорна страна која ја поддржува Коалицијата за високa амбиција во глобалните преговори за климата


Поранешната југословенска Република Македонија станува првата Договорна страна која ја поддржува Коалицијата за високо амбиција во глобалните преговори за климата. Веста е преземена од веб-страницата на Енергетстата заедница (Energy Community)

Вчера, Република Македонија ја поддржа Коалицијата за висока амбиција, потпишувајќи се на "Изјавата за засилување на климатската амбиција". Инструментот ги спојува развиените земји и земјите во развој кои го делат највисокото ниво на амбиција во меѓународните разговори за климата. Изјавата беше усвоена од страна на Јани Макрадули, заменик министер за животна средина и просторно планирање на Македонија. Секретаријатот силно ја поддржува поранешната југословенска Република Македонија во климатските амбиции.

Коалицијата за високо амбиција (HAC) ги вклучува и развиените и земјите во развој кои го делат највисокото ниво на амбиција во меѓународните разговори за климата. Првично беше формирана на #COP21 и беше значајна за постигнување на Парискиот договор. Поддржувачите на иницијативата се: Европската комисија, Австрија, Канада, Франција, Шпанија, Данска, Костарика, Аргентина, Колумбија, Етиопија, Фиџи, Финска, Германија, Гранада, Италија, Јамајка, Холандија, Нов Зеланд, Норвешка, Португалија, Санта Лучија, Шведска, Велика Британија, а сега и поранешна Југословенска Република Македонија.

Оргиналниот текст можете да го најдете на следниот линк

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close