Известување за емисии на стакленички гасови - виртуелна студиска посета на Прага

Виртуелната студиска посета ги однесе македонските експерти за климатски промени во Прага


На 11-12 ноември, повеќе од 20 македонски експерти за климатски промени „отпатуваа“ во Чешкиот хидрометеоролошки институт (CHMI) во Прага за да се сретнат со своите колеги во дводневните дискусии за подобрување на инвентарот на стакленички гасови (GHG), со акцент на двојното известување кон Рамковната конвенција на ОН за климатски промени (UNFCCC) и Европската унија.

Република Чешка, која се приклучи на Европската унија во 2004 година, беше идентификувана како добар пандан за споделување на нивните добри практики за известување на нејзините емисии на стакленички гасови секоја година до UNFCCC и до Европската комисија. Чешкиот хидрометеоролошки институт (CHMI) е одговорна институција за составување на инвентарот на стакленички гасови и изготвување извештаи за чешката влада.


Поради ограничувањата за COVID19, оваа размена на искуства беше организира виртуелно.

Виртуелното студиско патување беше дел од проектот „Зајакнување на институционалните и техничките капацитети за зајакнување на транспарентноста во рамката на Парискиот договор“, финансиран од ГЕФ, кој го спроведува УНДП Северна Македонија.

Агенда

Учесници

Извештај од студиската посета

КРАТКО ВИДЕО

ВИДЕА:

ВИРТУЕЛНА ПРОШЕТКА НИЗ ЧЕШКИОТ ХИДРОМЕТЕРОЛОШКИ ИНСТИТУТ

ОТВОРАЊЕ НА ВИРТУЕЛНАТА СТУДИСКА ПОСЕТА И ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ДВАТА ИНВЕНТАРИ НА СТАКЛЕНИЧКИ ГАСОВИ

ЗЕМЈОДЕЛСТВО И СТОЧАРСТВО

ШУМАРСТВО И ПРОМЕНА НА КОРИСТЕЊЕ НА ЗЕМЈИШТЕТО

ОТПАД И ПОДОБРУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТ НА ИНВЕНТАРИТЕ НА СТАКЛЕНИЧКИ ГАСОВИ

ЗАТВОРАЊЕ НА СТУДИСКАТА ПОСЕТАПрезентации:


Разглед на Прага:

КАКО ДА ГО ВИДИТЕ НАЈДОБРОТО ВО ПРАГА ЗА 2 ЧАСА

Климатски шампион – Јаглеродно неутрален хотел
Хотел Green Mosaic House

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close