Развој базиран на ниско-јаглеродни емисии и Зелениот договор на ЕУНа 11.06.2021, се одржа уште еден тренинг за јакнење на националните капацитети за климатски промени, на тема „Развој базиран на ниско-јаглеродни емисии и Зелениот договор на ЕУ“. Обуката е во рамки на CBIT проектот “Зајакнување на институционалните и технички капацитети за подобрување на транспарентноста за климатски промени во рамките на Договорот од Париз (CBIT проект)” на Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП), кој се спроведува во соработката со Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP) и Глобалниот фонд за животна средина (GEF).На 11.06.2021, се одржа уште еден тренинг за јакнење на националните капацитети за климатски промени, на тема „Развој базиран на ниско-јаглеродни емисии и Зелениот договор на ЕУ“. Обуката е во рамки на CBIT проектот “Зајакнување на институционалните и технички капацитети за подобрување на транспарентноста за климатски промени во рамките на Договорот од Париз (CBIT проект)” на Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП), кој се спроведува во соработката со Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP) и Глобалниот фонд за животна средина (GEF).

Целта на работилницата е да обезбеди информации за претставниците на министерствата и локалните самоуправи за тоа што претставува развој базиран на ниско-јаглеродни емисии, како и да се обезбеди информации за Зелениот договор на ЕУ и Зелената агенда за Западен Балкан.

На работилницата организирана со поддршка на ЗОР Милиеуконтакт Македонија, присуствуваа околу 70тина претставници од јавни/владини инстуции, претставници од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство, Министерство за животна средина и просторно планирање, Министерство за транспорт и врски, Министерство за локална самоуправа, Министерство за одбрана, Секретаријат за законодавсто, ЈП Македонски Шуми, преставници од локалните самоуправи кои работат во одделение за животна средина, претставници од Центрите за развој на планските региони, претставници на академската заедица, претставници на здруженија на граѓански оганизации кои работат во областа на животната срединаПрезентации од обуката

Презентација - работи кои треба се запомнат

Презентација на цели за одржлив развој

Презентација - Governance Regulation of the Energy Union and Climate Action

Презентација - Multilevel climate and energy dialogue at national and local level


Целосното видео од презентацијата можете  да го погледнете на овој линк.
{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close