ПОВРЗАНИ СЕКТОРИ СО КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ – ВОДА И ОТПАДНа 08.04.2021, ЗОР Милиеуконтакт Македонија ја реализираше третата обука на тема „ПОВРЗАНИ СЕКТОРИ со климатски промени – вода и отпад“.На 08.04.2021, ЗОР Милиеуконтакт Македонија ја реализираше третата обука на тема „ПОВРЗАНИ СЕКТОРИ со климатски промени – вода и отпад. Обуката е во рамки на CBIT проектот “Зајакнување на институционалните и технички капацитети за подобрување на транспарентноста за климатски промени во рамките на Договорот од Париз (CBIT проект)” на Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП), кој се спроведува во соработката со Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP) и Глобалниот фонд за животна средина (GEF).Целта на работилницата беше да обезбеди информации за релевантните засегнати страни и академската заедница за врските помеѓу секторите вода, отпад и климатски промени и потребата од неопходна акција во овие сектори и инвестиции во зелена ниско-јаглеродна економија во периодот после пандемијата.

На работилницата присуствуваа околу 60тина претставници од јавните инстуции, претставници од МЖСПП, МТСП, УНДП, ГЕФ, ПМФ, општини во РСМ, јавни комунални претпријатија и претставници на здруженија на граѓански оганизации кои работат во областа на животната средина.Подолу може да ги најдете материјалите од обуката на оваа тема:

Агенда на настанот

Управување со отпад во Република Северна Македонија

Постоечка и планирана политика и стратешка рамка за секторот вода со институционални аранжмани и национален напредок

Инвестициска рамка на Западен Балкан

Отпадни води како ресурс

Примарна селекција на отпад како начин да се намали отпадот кој завршува во водите

Локални искуства - Проект: Селектирај пластичен отпад од земјоделството и дај свој придонес за борба против климатските промениВидео снимката од обуката е достапна на овој линк.


{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close