Млади климатски лидери

Обраќање на Грета Тунберг


Нови, млади лидери се појавија на светската сцена подготвени да активираат смели и амбициозни климатски акции. Низ целиот свет, новите климатски херои - ученици излегоа од училиштата и маршираат за #КлиматскаАкција.

Децата и младите луѓе веќе не се задоволни едноставно да го следат патот поставен од постарите генерации. Од 2018 година, стотици илјади студенти во повеќе од 110 земји излегуваат секој петок на климатски штрајкови. Глобалната климатска криза ги натера да бараат акција од нивните влади.

Грета Тунберг, активистка за климата и основач на „Fridays For Future“, изјави на Самиот за Клима во Њујорк: „Очите на сите идни генерации се вперени кон вас. И ако изберете да нè разочарате, велам: Никогаш нема да ви простиме “.


Прочитајте го нејзиниот говор во целост:


„Ова не е во ред. Не треба да сум овде. Треба да се вратам на
училиште од другата страна на океанот. Сепак, сите доаѓате кај нас
младите со надеж. Како се осмелувате!


Вие ги украдовте моите соништа и моето детство со вашите празни
зборови. А сепак, јас сум една од среќните. Луѓе страдаат. Луѓе умираат.
 Цели екосистеми се распаѓаат. Ние сме во почетокот на масовно
исчезнување, а зборувате само за пари и бајки за вечен економски раст.
Како се осмелувате!


Повеќе од 30 години, науката беше кристално јасна. Како се осмелувате
 да продолжите да гледате на страна и да дојдете тука велејќи дека
работите доволно, кога политиката и решенијата што се потребни сè уште
не се на повидок.


Вие велите дека нè слушате и дека ја разбирате итноста. Но, без оглед
 на тоа колку сум тажна и лута, не сакам да верувам во тоа. Затоа што
ако навистина ја сфативте ситуацијата и сепак продолжувате да не
постапувате, тогаш сте зло. А во тоа одбивам да верувам.


Популарната идеја да ги намалиме нашите емисии за половина за 10
години само ни дава шанса од 50 % да останеме под 1,5 степени Целзиусови
 и ризикот да поставиме неповратни реакции на синџирот надвор од
човечката контрола.


Педесет проценти може да бидат прифатливи за вас. Но, тие бројки не
ги вклучуваат точките на вриење и дополнителното затоплување скриено од
токсичното загадување на воздухот или аспектите на еднаквоста и
климатската правда. Тие исто така се потпираат на мојата генерација која
 треба да дише стотици милијарди тони од вашиот јаглероден диоксид
надвор во воздухот од технологии кои едвај постојат.


Значи, ризикот од 50% едноставно не е прифатлив за нас – ние кои треба да живееме со последиците.


Како се осмелувате да се преправате дека ова може да се реши само со
„business as usual“ и со некои технички решенија? Со денешните нивоа на
емисии, преостанатиот буџет за СО2 ќе исчезне за помалку од 8 1/2
години.


Нема да има решенија или планови презентирани во согласност со овие
бројки денес овде, бидејќи овие бројки се премногу непријатни. И, сè
уште не сте доволно зрели да кажете како што е.


Вие нè разочарувате. Но, младите почнуваат да го разбираат вашето
предавство. Очите на сите идни генерации се вперени кон вас. И ако
изберете да нè разочарате, велам: Никогаш нема да ви простиме.


Ние нема да ви дозволиме да се извлечете од ова. Овде и сега е
местото каде што ја повлекуваме линијата. Светот се буди. И доаѓа
промената, без разлика дали ви се допаѓа тоа или не.


Ви благодарам.”


{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close