Добра практика во рамките на Вториот двогодишен извештај за климатски промени на Република Македонија

Подобрување на квалитетот на националниот инвентар на стакленички гасови и негова верификација


Глобалната програма за поддршка (GSP) обезбедува поддршка за Страните кои не се вклучени во Анекс I (држави во развој), со цел да подготват Национални планови и Двогодишни извештаи за климатски промени кои се доставуваат до UNFCCC. Програмата започна неодамна (во 2015 година) и ќе трае до крајот на 2019 година. Таа е имплементирана заеднички од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) и Програмата за животна средина на Обединетите нации (UNEP).

Со цел да се подобри квалитетот и корисноста на извештаи од Страните, GSP поддржува идентификација и промовирање на научените лекции и добрите практики.

Напорите на Македонија за развивање на инвентари на стакленички гасови кои ги исполнуваат неопходните технички услови за одржливост се признати како најдобра практика. Вклучени се сите потребни елементи:
• Фокус на документирање на суштинските информации во концизен формат;
• Стандардизирање на активностите и задачите и утврдување на јасни процедури;
• Јасно дефинирани улогите и одговорностите на сите учесници во процесот на подготоцка на инвенатари.
• Силен фокус е ставен на процедурите за обезбедување / контрола на квалитет и верификација во Националниот инвентар на стакленички гасови.
Погледнете ја статијата ....

{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close