Климатски политики како влезница за ЕУ

Интервју со Надица Угриноска


Свесни сме дека климатските промени се најголем политички и економски предизвик на глобално ниво. Во моментов, како и во постковид-периодот на закрепнување на глобалната економија, се очекува климатската акција да биде еден од главните двигатели на одржлив развој на светските економии.

Неопходноста од акција против климатските промени е јасна порака која ја испратија светските лидери на Светскиот самит за климатски промени во Париз, со Парискиот договорот. Пораката за климатска акција е потврдена и од учесниците на Глобалниот самит за климатски промени одржан на 22 април 2021 година, меѓу кои беа и претседателот на Соединетите Американски Држави, Џо Бајден, премиерот на Велика Британија, Борис Џонсон и претседателот на Народна Република Кина, Си Џинпинг. Охрабрува фактот што САД повторно се вратија на фронтот за борба против климатските промени.

Климатската акција е високо на политичката агенда и на Европската Унија (ЕУ), со единствена цел да се постигне целосна климатска неутралност до 2050 година, односно декарбонизација. С Македонија како земја кандидат за ЕУ ги пресликува овие политики, но за приближување кон законодавството на ЕУ потребно е да се усогласат и други регулативи.

Како климатските политики може да бидат наша влезница за ЕУ, може да прочитате во ова интервју со Надица Угриноска, раководител на Одделението за транспорт, животна средина енергетика и регионална политика при Секретаријатот за европски прашања (СЕП)
{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close