Жените се поранливи на климатските промени од мажите

Интервју со м-р Елена Грозданова, државен советник за еднакви можности во Министерството за труд и социјална политика.


Во изминатиот период се зборува многу за родовата ранливост, односно ранливоста на лицата кон климатските промени што делумно зависи од родовите улоги и односи, на пример жените од руралните средни во земјите во развој се едни од најранливите групи. Тоа е затоа што тие и нивниот опстанок често пати зависи од природните ресурси кои ги користат за свои средства за живот, работаат најголем дел од земјоделските работи и се одговорни за обезбедување на вода и огрев.

Родовиот аспект на климатски промени во нашата држава активно почна да се анализира пред три години, во рамките на регионалниот проект поддржан од Глобалната програма за поддршка (Global Support Programme) и од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП). За краток период родовиот аспект почна да станува дел од националните планови и двогодишни извештаи за климатски промени. Оваа иницијатива ја зајакна соработката помеѓу Министерството за животна средина и просторно планирање и Министерството за труд и социјална политика и создаде услови за вклучување на родовите и климатските промени во новите стратешки документи, што се во фаза на развој.

За таа цел во тек е кампања „Жената во фокус на климатските промени – како се креираат политики кои ќе им овозможат на жените да излезат од сенка“.

Превземено од mkd.mkцелото интервју прочитајте го  тука{{'subscribe.for.newsletter'|translate}}

Account

Error message here!

Show Error message here!

Forgot your password?

Register your new account

Error message here!

Error message here!

Show Error message here!

Error message here!

Error message here!

Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close